Nove mjere za pomoć gospodarstvu

Premijer Vlade jučer je poduzetnicima RH predstavio novi paket mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije bolesti COVID-19 koje su danas usvojene na sjednici Vlade. Mjere su usmjerene na poduzetnike za koje možemo reći da su podijeljene u dvije grupe, od kojih jednu grupu čine poduzetnici čiji je pad prihoda između 20% i 50%, te one koje će imati pad prihoda veći od 50%. Za poduzetnike koji imaju pad prihoda manji od 20% smatra se da trenutna situacija neće imati značajan utjecaj na njihovo poslovanje. U nastavku donosimo pregled najvažnijih mjera koje su usvojene i za koje se očekuje da će stupiti na snagu.

 1. Mjera za zaposlenike

Iznos potpore HZZ-a za očuvanje radnih mjesta u sektorima pogođenim koronavirusom bit će povećan i iznosit će 4.000,00 kn u travnju i svibnju 2020. godine, dok će isplata potpora za mjesec ožujak ići u iznosu od 3.250,00 kn.

Svi poduzetnici kojima bude odobrena potpora za očuvanje radnih mjesta za ožujak ili im je potpora već odobrena od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, retroaktivno će biti oslobođeni plaćanja doprinosa odnosno država će preuzeti na sebe obvezu plaćanja.

Novim paketom mjera država odmah preuzima na sebe trošak plaćanja doprinosa za sve poduzetnike koji će potporu koristiti za travanj i svibanj.

 1. Mjera za odgodu i otpis poreza i doprinosa

U cijelosti ili djelomično oslobođeni plaćanja javnih davanja (poreza na dobit, poreza na dohodak i doprinosa) koja dospijevaju tijekom travnja, svibnja i lipnja 2020. godine imaju svi porezni obveznici kojima je rad zabranjen, odnosno ako im je rad onemogućen ili znatno otežan.

Oslobođenje obveza plaćanja poreza na dobit, poreza na dohodak i doprinosa imaju:

 • poduzetnici čiji je prihod manji od 7,5 milijuna kn (93% poduzeća RH)
 • čiji se prihod smanjio više od 50%.

Odgoda plaćanja i naknadno obročno otplata obveze poreza na dobit, poreza na dohodak i doprinosa  u 24 mjeseca bez zaračunavanja kamata imaju:

 • poduzetnici čiji je prihod manji od 7,5 milijuna kn (93% poduzeća RH)
 • koji će imati pad prihoda između 20% i 50% .

Poduzetnici koji će trebati platiti sve obveze poreza na dobit, poreza na dohodak i doprinosa su:

 • poduzetnici čiji je prihod manji od 7,5 milijuna kn
 • koji će imati pad prihoda manji od 20%.

Poduzetnici koji će biti  djelomično u %  oslobođeni plaćanja poreznih obveza (poreza na dobit, poreza na dohodak i doprinosa) su:

 • tvrtke koje ostvaruju više od 7,5 milijuna kn  prihoda godišnje (7% poduzeća RH)
 • oslobođenje sukladno padu prihoda, odnosno, postotak oslobođenja obveze plaćanja poreza i doprinosa jednak je postotku pada prihoda.
 1. Mjera za odgodu poreza na dodanu vrijednost

Plaćanje obveze poreza na dodanu vrijednost proširuje se i na poduzetnike s prihodom većim od 7.5 milijuna kn. Svi poduzetnici će PDV plaćati tek po naplati izdanih računa, odnosno naplaćenoj realizaciji, dok će PDV za neplaćene račune ići u odgodu. Proširenje će se uvesti i na  odgođeno plaćanje PDV-a  pri uvozu i to na svu robu te na donacije za opremu.

 1. Odgoda predaje financijskih izvještaja

Među mjerama iz travanjskog paketa je i produljenje roka za predaju financijskih izvještaja za 2019. godinu, s 30. travnja na 30. lipnja. Poduzetnici se također oslobađaju od plaćanja naknade FINA-i za objavu financijskih izvještaja.

Napominjemo kako je na sjednici ministar financija naglasio da se pod odgodom roka za predaju financijskih izvještaja podrazumijevaju svi pripadajući obrasci, među kojima je i obrazac prijave poreza na dobit, međutim isto ne pronalazimo predloženim izmjenama Zakona.

Navedene odredbe  mjera za pomoć gospodarstvu su izvedene iz objava sa  222. sjednice Vlade , vladinog portala: https://vlada.gov.hr/  i nacrta  prijedloga  dopuna i izmjena Zakona koje tek treba usvojiti Hrvatski sabor, te se iste trebaju objaviti u Narodnim novinama.  Stoga ove mjere mogu biti nešto različite u konačnici, ako se u Saboru usvoje dodatni amadmani  ili ukinu neke odredbe.

O istom ćemo vas obavijestiti odmah nakon usvajanja prijedloga dopuna i izmjena Zakona od strane Hrvatskog sabora.

Ako imate dodatnih pitanja u vezi mjera obratite nam se.

Synergia savjetovanje d.o.o. nadogradila je svoju izjavu o privatnosti i tzv. kolačiće u skladu s novom europskom regulativom iz Opće deklaracije o ljudskim pravima (GDPR). Mi koristimo kolačiće na našoj web stranici kako bismo Vam pružili uslugu, analizirali korištenje, osigurali dostupnost i funkciju sustava, što ne bismo mogli pružiti bez korištenja kolačića. Nastavljajući koristiti našu web stranicu, pristajete na primanje kolačića. Više o kolačićima i vašoj privatnosti možete pronaći na poveznici \"Pročitaj više ...\".
Prihvaćam uvjete Izjava o privatnosti