Kako koronavirus utječe na EU projekte?

Izmjene indikativnog plana i tijek objave poziva

Zbog novonastale situacije većina trenutnih poziva je odgođena. Koliko god situacija može biti frustrirajuća, neki od potencijalnih prijavitelja su dobili više vremena za pripremu projektne dokumentacije, pogotovo kod natječaja koji se ponavljaju, poput mjera ruralnog razvoja.  

Odustajanje od projekta zbog gospodarske krize

Činjenica je da je veliki broj projekata iz prethodnih godina naišao na probleme u provedbi zbog nedostatka sredstava za zatvaranje financijske konstrukcije. EU fondovi uvijek osiguravaju dio iznosa, no prijavitelj je dužan osigurati sredstva za financijsku likvidnosti projekta, a nadoknada sredstava vrši se temeljem plaćenih računa. S obzirom na nastalu situaciju vjerujem da će se neki prijavitelji opreznije upuštati u projekte, što otvara prostora za druge projekte s već osiguranom dokumentacijom. Sve će to definitivno imati odraz na bolju iskorištenost EU sredstava i kvalitetu samih projekta. Također, skrećemo pažnju na druge oblike poput investicijskih zajmova, za koje su sada znatno smanjenje kamatne stope, što također ide u prilog određenim investitorima, koji ne žele čekati pozive.

Problemi u provedbi projekata

Zbog određenih ograničenja često nije moguće fizički provoditi konkretne aktivnosti poput organizacije edukacija, sudjelovanje na sajmovima, dovršetak građevinskih radova ili nabava opreme. Zbog toga je moguće zatražiti izmjene projekta, koje se mogu odnositi na izmjene roka za provedbu ili zadanih pokazatelja.

Što više razdoblje provedbe za sve tekuće EU projekte iz OPKK 2014.-2020. i OPULJP 2014.-2020., a koji završavaju u 3., 4. ili 5. mjesecu 2020. godine automatski se i bez uvjeta produljuju za 90 dana. Isto pravilo vrijedi za projekte u sklopu PRR RH 2014-2020. gdje produljenje se primjenjuje za sve projektne rokove – rok za provedbu postupka nabave, rok za podnošenje predujma i ostalo.

Smanjenje gospodarske djelatnosti utječe na smanjenje likvidnosti poduzeća koje provode projekte, ali isto tako i jedinica lokalne samouprave u slučaju dugogodišnjih investicijskih projekata. Kako bi se smanjio taj negativni efekt donesena je odluka da se 75% potraživanih sredstava po pojedinačnom Zahtjevu odobrava automatski, dok preostalih 25% nakon potpune provedbe uobičajenih kontrola prihvatljivosti izdataka. Za sada ovo pravilo primjenjuje se uglavnom kod mjera OPKK, no nadamo se da će se isto primjenjivati kod ostalih Programa.

Obzirom da smo do sada za odobrenje nekih zahtjeva čekali do 9 mjeseci, unatoč propisanom roku od 45 dana, ova procedura će znatno utjecati na poboljšanje sustava provedbe EU projekta. Također se nadamo da će pravilo primijeniti i Agencija za investicijske projekte iz PRR, gdje zbog kašnjenja u isplati veliki broj projekta je doveden u upitno stanje.

Osim samih mjera, značajne su promjene kojima svjedočimo – ubrzana digitalizacija sustava (slanje prijava online sustavom, slanje dopuna isključivo elektronskim putem) – ili poboljšana dinamika isplata mogu ubuduće drastično poboljšati sustav EU fondova u Hrvatskoj, jer ako za vrijeme krize ove mjere funkcioniraju, onda mogu i funkcionirati i u ostalim okolnostima.

Napominjemo da je to tek početak procesa prilagodbe novoj situaciji i očekujemo uvođenje novih mjera usmjerenih na ubrzanje procesa provedbe, a koje možemo ubuduće koristiti kako bi poboljšali sav sustav.

Izvor: Women in Adria

Synergia savjetovanje d.o.o. nadogradila je svoju izjavu o privatnosti i tzv. kolačiće u skladu s novom europskom regulativom iz Opće deklaracije o ljudskim pravima (GDPR). Mi koristimo kolačiće na našoj web stranici kako bismo Vam pružili uslugu, analizirali korištenje, osigurali dostupnost i funkciju sustava, što ne bismo mogli pružiti bez korištenja kolačića. Nastavljajući koristiti našu web stranicu, pristajete na primanje kolačića. Više o kolačićima i vašoj privatnosti možete pronaći na poveznici \"Pročitaj više ...\".
Prihvaćam uvjete Izjava o privatnosti