IZNOS POTICAJA ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE U 2020. RASTE

U 2020. ulazimo s novim uvjetima i načinima korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje. Osim većih iznosa poticaja za samozapošljavanje, ovu će godinu obilježiti i prestanak provođenja mjera stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa te osposobljavanja za stjecanje odgovarajućeg radnog iskustva.

Mjere za poticanje samozapošljavanja u 2020. godini najavljuju pozitivan pomak u odnosu na ranije mjere. Ovogodišnji će se poticaji, kao i do sad, dodjeljivati nezaposlenim osobama za pokrivanje troškova otvaranja i rada poslovnog subjekta. Potpore će se dodjeljivati osobama koje su obavile individualno savjetovanje sa savjetnikom za samozapošljavanje te razradile poduzetničku ideju.   

Prema Statističkom centru HZZ-a, od prvog do zadnjeg dana 2019. zabilježeno je čak 8723 prijava za potpore samozapošljavanja. Usporedbe radi, u prvih 11 mjeseci 2018. godine u samozapošljavanje se uključilo 5531 korisnika.

Iznosi potpora za samozapošljavanje

Cilj je ove mjere financijska podrška nezaposlenim osobama koje odluče pokrenuti vlastiti posao. Treba napomenuti i da osobe mogu potporu koristiti za udruživanje u nove poslovne subjekte i preuzimanje postojećih subjekata. Visina potpore za samozapošljavanje određuje se prema području u kojem osoba ima prebivalište i otvara poslovni subjekt. Uvjet je da je najmanje 12 mjeseci prije podnošenja zahtjeva za dodjelu sredstava za samozapošljavanje osoba imala prebivalište na tom području. Prema Odluci o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, a prema stupnju razvijenosti, potpore za samozapošljavanje dijele se u tri skupine. Prvu skupinu čine općine i gradovi od I do IV, drugu V i VII, a treću VII i VIII. Vrijednosti indeksa razvijenosti i pokazatelja za izračun indeksa razvijenosti možete pogledati ovdje

Visine subvencije za 2020. iznose od 75.000,00 kuna pa sve do 110.000,00 kuna u slučaju kombiniranja sa osposobljavanjem na radnom mjestu.

Izvor: womeninadria.com

Synergia savjetovanje d.o.o. nadogradila je svoju izjavu o privatnosti i tzv. kolačiće u skladu s novom europskom regulativom iz Opće deklaracije o ljudskim pravima (GDPR). Mi koristimo kolačiće na našoj web stranici kako bismo Vam pružili uslugu, analizirali korištenje, osigurali dostupnost i funkciju sustava, što ne bismo mogli pružiti bez korištenja kolačića. Nastavljajući koristiti našu web stranicu, pristajete na primanje kolačića. Više o kolačićima i vašoj privatnosti možete pronaći na poveznici \"Pročitaj više ...\".
Prihvaćam uvjete Izjava o privatnosti