ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA

FinTech (engl. financial technology) je izraz koji se koristi za opisivanje utjecaja novih tehnologija na industriju financijskih usluga , a odnosi se na različite proizvode, aplikacije, procese i poslovne modele koji su transformirali tradicionalni način pružanja bankarskih i financijskih usluga. 

U početku ova nova tehnologija stvorena je za uporabu u pozadinskim sustavima dobro uspostavljenih financijskih institucija. Međutim, malo kasnije FinTech je procvjetao u veliku financijsku industriju, poboljšavajući i automatizirajući isporuku i upotrebu sektora financijskih usluga. 

FinTech-i su izgradili poslovne modele koji izbjegavaju strukturne formalnosti banaka, a istovremeno pružaju učinkovitija sredstva za zadovoljavanje potreba klijenata. Kao rezultat toga, podržava tvrtke, vlasnike poduzeća i potrošače, pomažući im da bolje upravljaju svojim financijskim poslovanjem primjenom specijaliziranog softvera i algoritama koji su se prvo koristili na računalima, a sada, postupno, na pametnim telefonima. 

Zapravo, svaki put kad plaćate račune preko mobilne aplikacije svoje banke, provjeravate stanje računa, podižete novac na bankomatu, koristite neku od online platformi za novčane transakcije – upotrebljavate FinTech tehnologiju. Sve te tehnologije itekako koriste potrošačima i kompanijama jer im omogućuju bolji pristup financijskim uslugama, nude veći izbor i povećavaju učinkovitost poslovanja. Mogu pridonijeti i smanjenju nacionalnih prepreka i potaknuti konkurenciju u područjima kao što su internetsko bankarstvo, internetske usluge plaćanja i prijenosa, pozajmljivanje, osobni investicijski savjeti i usluge i slično. 

 Općenito, pojam “financijska tehnologija” može se primijeniti na bilo koju inovaciju u načinu na koji ljudi posluju, od izuma digitalnog novca do dvostrukog knjigovodstva. Međutim, od internetske revolucije i revolucije mobilnog interneta / pametnih telefona, financijska tehnologija je eksplozivno narasla, a fintech, sada opisuje širok spektar tehnoloških intervencija u osobne i komercijalne financije. 

Fintech podrazumijeva i razne financijske aktivnosti bez pomoći fizičke osobe u obliku bankarskog ili nekog drugog službenika kao što su npr. otvaranje transakcijskog računa, novčani transferi između pojedinaca, polaganje čeka na pametnom telefonu, podnošenje zahtjeva za kredit zaobilazeći bankovnu poslovnicu, prikupljanje novca za pokretanje poslovanja ili upravljanje investicija. 

Više o FINTECH-u možete pronaći ovdje (pdf dokument)