EUROPSKI INVESTICIJSKI FOND I EUROPSKA KOMISIJA OMOGUĆILI 8 MILIJARDI EURA ZA FINANCIRANJE 100 000 MALIH I SREDNJIH PODUZETNIKA

Europska komisija je 6. travnja objavila mjeru kojoj je svrha pomoć malim i srednjim poduzetnicima (MSP), koja je bila najavljena 13. ožujka.

Iz Europskog fonda za strateško ulaganje osigurano je milijardu eura kao jamstvo Europskom investicijskom fondu, koji će pak osigurati davanje jamstava bankama i drugim davateljima kredita kako bi se osigurala likvidna sredstva za najmanje 100 000 MSP-ova i malih poduzeća srednje tržišne kapitalizacije koji su pogođeni gospodarskim posljedicama pandemije koronavirusa, a ukupni iznos financiranja procjenjuje se na 8 milijardi eura. Rezervirana sredstva će se moći isplaćivati već u travnju.

“Poduzeća u cijeloj Europi u teškoj su situaciji. EU brzo reagira kako bi ublažio posljedice aktualne krize te pomogao malim i srednjim poduzećima, koja su posebno osjetljiva. Komisija i Europski investicijski fond danas su omogućili da se europskim MSP-ovima zahvaćenima pandemijom koronavirusa brzo isplate gotovinska sredstva u ukupnom iznosu od 8 milijardi eura.  Sredstva će se početi isplaćivati već ovaj mjesec preko lokalnih banaka i davatelja kredita kako bi se pomoglo najteže pogođenima” izjavio je podpredsjednik  Europske komisije Valdis Dombrovskis.

Na temelju poziva na iskaz interesa financijski posrednici koji imaju sporazume s EIF-om nova će jamstva moći iskoristiti odmah po podnošenju zahtjeva, a ostali financijski posrednici će morati proći vrlo kratak postupak prijave. MSP-ovi će zajmove moći zatražiti izravno od lokalnih banaka i davatelja kredita koji sudjeluju u tom programu.

Izvor: Europska komisija-predstavništvo u Hrvatskoj

Synergia savjetovanje d.o.o. nadogradila je svoju izjavu o privatnosti i tzv. kolačiće u skladu s novom europskom regulativom iz Opće deklaracije o ljudskim pravima (GDPR). Mi koristimo kolačiće na našoj web stranici kako bismo Vam pružili uslugu, analizirali korištenje, osigurali dostupnost i funkciju sustava, što ne bismo mogli pružiti bez korištenja kolačića. Nastavljajući koristiti našu web stranicu, pristajete na primanje kolačića. Više o kolačićima i vašoj privatnosti možete pronaći na poveznici \"Pročitaj više ...\".
Prihvaćam uvjete Izjava o privatnosti