Europska komisija daje odgovor na COVID-19

Europska komisija je osigurala pomoć državama članicama u borbi protiv koronavirusa, a nizom dodatnih mjera omogućila je samim članicama samopomoć u gospodarstvu. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen poručila je: “Pandemija koronavirusa test je za sve nas. Ne samo da je to nezapamćen izazov za naše zdravstvene sustave, već je veliki šok za gospodarstva. Najavljene mjere usmjerene su na rješavanje problema. Spremni smo učiniti i više kako se situacija bude mijenjala”. 

U mjerama podrške državama članicama, prioriteti Europske komisije su:

  • zaustavljane širenja virusa
  • zalihe medicinske opreme
  • istraživanje za liječenje i cjepivo
  • podrška gospodarstvu

Mjere namijenjene ublažavanju posljedica pandemije na europsko gospodarstvo uključuju i investicijsku inicijativu koja članicama na raspolaganje stavlja 37 milijardi eura iz kohezijskih fondova. Neutrošena sredstva iz strukturnih i investicijskih fondova država članica neće morati vraćati, nego će se ona usmjeriti na njezino gospodarstvo. Dobra vijest za Hrvatsku jest da Komisija pomno prati utjecaj krize  na turizam koji je po snazi treći sektor gospodarstva Europske unije i u kontaktu je s ministarstvima turizma država članica.

Kako bi se što prije stalo na kraj koronavirusu, Europska komisija ubrzano ulaže u istraživanje cjepiva i liječenja, pa će kroz program Obzor 2020 dodijeliti 47.5 milijuna eura u 17 odabranih projekata. Dodatno, kroz Inicijativu za inovativne lijekove mobilizirat će se 90 milijuna eura privatnih i javnih investicija kao i 164 milijuna eura za inovativna rješenja kod malih i srednjih poduzeća i startupa. Njemačko biofarmaceutsko poduzeće CureVac, zahvaljujući potpori od 80 milijuna eura Europske investicijske banke uz jamstvo EU-a, ubrzano radi na razvoju cjepiva.

Hrvatska je aktivirala mehanizam EU-a za civilnu zaštitu neposredno nakon što su Zagreb i okolica pogođeni potresom. Slovenija, Mađarska, Austrija i Italija  odmah su poslale pomoć. Također, Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije Europske unije u kontaktu je s hrvatskim vlastima i usmjerava pomoć EU-a.

Izvor: eu-projekti.info

Synergia savjetovanje d.o.o. nadogradila je svoju izjavu o privatnosti i tzv. kolačiće u skladu s novom europskom regulativom iz Opće deklaracije o ljudskim pravima (GDPR). Mi koristimo kolačiće na našoj web stranici kako bismo Vam pružili uslugu, analizirali korištenje, osigurali dostupnost i funkciju sustava, što ne bismo mogli pružiti bez korištenja kolačića. Nastavljajući koristiti našu web stranicu, pristajete na primanje kolačića. Više o kolačićima i vašoj privatnosti možete pronaći na poveznici \"Pročitaj više ...\".
Prihvaćam uvjete Izjava o privatnosti