EU natječaji za poduzetnike do kraja 2020.

Iako se programsko razdoblje 2014. – 2020. bliži svome kraju te se predstavnici državnih tijela unutar sustava EU fondova, a i svi EU profesionalci, fokusiraju na sljedeće programsko razdoblje, važno je imati na umu da do kraja ove godine još ima dosta natječaja koji čekaju svoju objavu unutar svih operativnih programa. Podsjećamo, Hrvatska ima na raspolaganju, temeljem takozvanog n+3 pravila, pravo da projekte koje ugovori do konca 2020. godine provodi sve do konca 2023. godine.

Svjesni smo da će time provedbena tijela biti pod još većim pritiskom nego što su bila dosada, jer će se dogoditi preklapanje starog i novog razdoblja, no to su izazovi na koje oni nužno moraju imati kvalitetne odgovore.

Preliminarni rezultati uspješnosti povlačenja sredstava, pak, za razdoblje 2014. – 2020. i dalje govore kako su poduzetnici najuspješniji korisnici EU sredstava. Iako su najizdašniji natječaji namijenjeni poduzetnicima već zatvoreni, odnosno već objavljeni, važno je naglasiti da ih je još nekolicina u najavi te da mogu biti interesantni onim poduzetnicima koji žele iskoristiti sredstva za jačanje svog poslovanja unutar specifičnih industrija ili temeljem poticanja inovativnosti kao crvene niti koja se provlači kroz svu dodjelu EU sredstava poduzetnicima na razini čitave Unije.

Prema dostupnim podacima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, poduzetnici mogu očekivati raspis još 4 natječaja na koja se oni mogu prijaviti:

  • Uspostava Europskog centra za inovacije, napredne tehnologije i razvoj vještina

Ambiciozni projekt više hrvatskih ministarstava je nešto za što će šira javnost, pa i poduzetnici – budući korisnici, tek čuti, no dobro je znati da je za dovršetak ovog važnog projekta rezerviran ukupno 271 milijun kuna.

  • Digitalno-inovacijski centri (Digital Innovation Hubs)

Kroz EU fondove će se sa ukupno 15 milijuna kuna poticati razvoj digitalno – inovacijskih centara (eng. Digital Innovation Hubs, DIH), a koji će imati zadatak pružati pomoć MSP-ovima u uvođenju digitalnih tehnologija, razvoju pametnih vještina i stvaranju novih znanja.

  • Kreativne industrije

Sasvim drugačiji, ali po našem mišljenju apsolutno potreban natječaj. 50 milijuna kuna će se dodijeliti MSP-ovima u kulturnim i kreativnim industrijama (audiovizualne umjetnosti, glazba, arhitektura, dizajn i sl.). S obzirom na revoluciju percepcije Hrvatske kao atraktivne destinacije za snimanje filmova i serija, ovo će sigurno pripomoći daljnjem jačanju mogućnosti da naši mali i srednji poduzetnici uzmu dio kolača te u svijetu snažne industrije.

  • Industrija 4.0

Natječaj je zamišljen kao logičan nastavak poticanja inovacija kod MSP-ova u područjima S3 (strategija pametne specijalizacije RH je dostupna na ovom linku) te će se 150 milijuna kuna dodijeliti za uvođenje tehnologija industrije 4.0., odnosno visokorazvijenih tehnologija.

Osim natječaja za bespovratna sredstva, rado podsjećamo na, po našem mišljenju, uspješne financijske instrumente za poduzetnike koji su dostupni kroz ESIF zajmove i jamstva, kojima su nositelji HAMAG BICRO te HBOR.

Izvor: UHY in Croatia

Synergia savjetovanje d.o.o. nadogradila je svoju izjavu o privatnosti i tzv. kolačiće u skladu s novom europskom regulativom iz Opće deklaracije o ljudskim pravima (GDPR). Mi koristimo kolačiće na našoj web stranici kako bismo Vam pružili uslugu, analizirali korištenje, osigurali dostupnost i funkciju sustava, što ne bismo mogli pružiti bez korištenja kolačića. Nastavljajući koristiti našu web stranicu, pristajete na primanje kolačića. Više o kolačićima i vašoj privatnosti možete pronaći na poveznici \"Pročitaj više ...\".
Prihvaćam uvjete Izjava o privatnosti