DRUŠTVENO PODUZETNIŠTVO – MODEL ODRŽIVOG POSLOVANJA “Zahvaljujući razvoju digitalizacije procesa možemo povećati efikasnost tvrtke i kvalitetu života svih uključenih”

Društveno poduzetništvo se fokusira na prepoznavanje društvenih problema i postizanje društvene promjene primjenom poduzetničkih načela, procesa i djelovanja.

Proces se bazira na istraživanju kako bi se u potpunosti definirao određeni društveni problem, a zatim se organizira, stvara i upravlja društvenim pothvatom s ciljem postizanja željene promjene. Promjena može uključivati, ali i ne mora, ​​temeljito uklanjanje društvenog problema. To može biti doživotni proces koji se fokusira na poboljšanje postojećih okolnosti.

Dok opće i zajedničko poslovno poduzetništvo znači strateški stremiti otvaranjem novog posla ili diverzifikaciju postojećeg, društveno poduzetništvo se usredotočuje na stvaranje društvenog kapitala bez isključivog mjerenja učinka u dobiti ili prinosu u novcu. Iako se poduzetnici u ovom području često povezuju s neprofitnim poslovanjem, to ne uklanja potrebu za ostvarivanjem dobiti. Štoviše dobit se umjesto malom broju dioničara isplaćuje dalje u zajednicu reinvestiranjem u projekte od društvenog značaja. Uostalom, poduzetnicima je potreban kapital kako bi realizirali procese i unijeli pozitivne promjene u društvo. Sve je više tvrtki koje se odlučuju svoje poslovanje usmjeriti ka društvenim ciljevima kojima osim financijske koristi poboljšavaju uvjete života svojih zaposlenika, korisnika, klijenata i društva općenito.

Važnost poticanja razvoja društvenog poduzetništva prepoznato je i kroz Europski socijalni fond. Sufinanciranje projekta „Unaprjeđenje poslovanja tvrtke“ iz Europskog socijalnog fonda u odobreno je tvrtki Synergia savjetovanje iz Splita. Ukupna vrijednost projekta iznosi 770.869,86 kn, a sunfinancirano je 92,22%.

Synergia je osnovana s ciljem razvoja savjetodavnih usluga i inovativnih alata za digitalizaciju poslovanja tvrtki i organizacija koje žele poslovati kao društveni poduzetnici te svojim radom doprinijeti održivom razvoju svih dionika. Kroz projekt su zaposlenice tvrtke educirane i dodatno osnažene s ciljem pružanja boljih i kvalitetnijih usluga kao i potaknute na razvoj novih što direktno utječe na razvoj poslovanja i nova zapošljavanja. Princip poslovanja tvrtke temelji se na digitalnom poslovanju i radu od kuće što (mahom mladim) zaposlenicama omogućava slobodu u kreiranju svog vremena i načina života. Tvrtka zapošljava četiri žene, od čega tri otočanke, što direktno utječe na razvoj otočnih sredina te poticanje mladih da ostanu i svoj posao kreiraju u manjim sredinama.

„Klijentima želimo biti primjer kako zahvaljujući razvoju digitalizacije procesa možemo povećati efikasnost tvrtke i kvalitetu života svih uključenih. Zahvaljujući širokoj mreži partnera i stručnjaka naši klijenti mogu dobiti pravovremene i relevantne informacije nužne za različite segmente poslovanja, s osobitim naglaskom na financijske resurse i modele održivog upravljanja“, ističe Maja Dragojević Bačić, direktorica tvrtke i koordinatorica projekta.

Svojim poslovanjem i pružanjem kvalitetnih usluga u Splitsko dalmatinskoj županiji žele doprinijeti boljoj informiranosti organizacija i tvrtki, poboljšanju procesa te jačanju kapaciteta za implementaciju inovativnih projekata te direktno utjecati na razvoj malog i srednjoj poduzetništva u Županiji, s posebnim naglaskom na društvene poduzetnike.

Društveno poduzeće označava pomno planiranu poduzetničku aktivnost kreiranu na način da pronađe inovativna i održiva rješenja društvenih problema. Cilj takvih poduzeća postizanje je dvojakog rezultata, što zapravo označava usklađenost poslovnih i društvenih ciljeva te održavanje ravnoteže među njima.

Ukoliko vam je potrebna podrška pri razvoju poslovne ideje, pripremi i/ili provedbi financijskog plana, planiranju projekata i njihovom financiranju obratite se s povjerenjem, a više informacija pronađite na web stranici www.synergia-consulting.hr.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost tvrtke Synergia savjetovanje d.o.o.