Donesene nove mjere za pomoć gospodarstvu

Vlada je na sjednici u utorak, 17. ožujka, donijela ukupno 66 mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa. Mjere se odnose na ukupno osam ministarstava od kojih se velik dio mjera odnosi na očuvanje likvidnosti i radnih mjesta gospodarstvenika u okviru Ministarstva financija. 

Kako bi se održala likvidnost poduzeća, Ministarstvo financija predložilo je beskamatnu odgodu plaćanja i/ili obročnu otplatu poreznih obaveza, nastalih za vrijeme i uslijed posebnih okolnosti. Obročna otplata poreznih obaveza propisat će se u situacijama nužne stabilizacije poslovanja nakon prestanka izvanrednih okolnosti te će se također podmirivati bez obračuna kamata. Ideja je da se ovakva mjera trajno uvede u sustav kroz izmjene zakona, kako bi se mogla aktivirati u bilo kojim okolnostima koje mogu i u budućnosti utjecati na plaćanje poreznih obaveza.

Budući da će ova mjera najviše utjecati na proračune općina, gradova i županija te Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), Ministarstvo financija omogućit će kroz preraspodjelu proračunskih sredstava beskamatne zajmove kako bi im se nadomjestila ova sredstva.

U suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj (HBOR), Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) te poslovnim bankama, predloženo je niz mjera koje se odnose očuvanje likvidnosti poslovanja hrvatskog gospodarstva.

HBOR uvodi moratorij na kreditne obveze klijenata po postojećim plasmanima i reprogram postojećih kredita uz uvođenje počeka na otplatu glavnice, a u suradnji s poslovnim bankama odobravat će se i novi krediti za financiranje tzv. hladnog pogona tvrtki.

U okviru mjera podrške, predlaže se uvođenje ‘stand still’ aranžmana od strane poslovnih banaka, odnosno obustavljanje mjera prisilne naplate prema svim dužnicima u razdoblju od tri mjeseca, za koje vrijeme se i dalje obračunava redovna kamata, odnosno zakonska kamata. Dodatna mjera je mogućnost novih kredita za likvidnost i radni kapital ročnosti do tri godine.

U svrhu pomoći turističkom sektoru i hrvatskim izvoznicima, koji su među najugroženijim granama gospodarstva uslijed epidemije koronavirusa, predviđeno je i proširenje opsega garantnog fonda osiguranja izvoza pri HBOR-u uključivanjem i sektora turizma te gospodarskih subjekata koji posredno izvoze činjenicom da su dobavljači ili kooperanti izravnih izvoznika, kako bi što veći broj klijenata ugroženih posljedicama koronavirusa postao korisnikom garancija (polica osiguranja), a time i kredita poslovnih banaka i HBOR-a.

U suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Ministarstvom poljoprivrede, HAMAG BICRO provodi osam novih mjera namijenjenih mikro, malim i srednjim poduzetnicima uslijed pandemije uzrokovane koronavirusom.

U nastavku ih navodimo kako slijedi:

 1. Moratorij na sve rate ESIF Mikro i Malih zajmova te Mikro i Malih zajmova za ruralni razvoj do 31. prosinca 2020. te prolongat otplate/roka korištenja kredita za koje je izdano jamstvo. Navedene mjere utječu na očuvanje likvidnosti mikro, malih i srednjih poduzetnika osiguravajući im stabilnost i kontinuitet poslovanja.  
 2. Povećanje alokacije za financijski instrument ESIF Mikro zajmovi za obrtna sredstva namijenjena mikro i malim poduzetnicima (1.000-25.000 EUR; poček 12 mjeseci; smanjenje kamata na 0,5 % – 0,75 % – 1,0 %, ovisno o indeksu razvijenosti).
 3. Smanjenje kamatnih stopa na investicijske kredite ESIF Mikro i Mali zajmovi, sa 30 % udjelom obrtnih sredstava, na 0,1 %-0,25 %-0,5 %.
 4. Povećanje maksimalne stope jamstva za ESIF pojedinačna jamstva za kredite za obrtna sredstva sa 65 % na 80 % glavnice kredita (jamčeni krediti iznos jamstva 150.000-1.000.000 EUR) putem 17 financijskih institucija.
 5. Uspostava novog financijskog instrumenta „COVID-19 krediti/zajmovi“ za obrtna sredstva za male i srednje poduzetnike.
 6. Uspostavljanjem novog financijskog instrumenta Mikro zajam za ruralni razvoj za obrtna sredstva osigurava se dodatna likvidnost subjektima malog gospodarstva u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru uz bržu i jednostavniju obradu, poček i nižu kamatnu stopu.
 7. Kontra garancije za 50 % glavnice ESIF Mikro zajma za obrtna sredstva za sektor turizma slijedom koje se značajno smanjuju uobičajeni instrumenti osiguranja te se osigurava povoljnija kamatna stopa 0,5 % – 1,0 % što ubrzava cjelokupni proces same obrade.
 8. Program ruralnog razvoja – Uspostava mjere B – Pojedinačna jamstva do 80 % glavnice kredita za kredite za obrtna sredstva (iznos jamstva do 1.000.000 EUR) koji se provodi putem 16 financijskih institucija.

Mikro i mali poduzetnici smatraju da upravo predstavljene Vladine mjere za pomoć gospodarstvu nisu dovoljne.

Prema provedenoj anketi, 86% poduzetnica već osjeća negativne utjecaje korona virusa na poslovanje, a 88% ih već osjeća pad prometa i narudžbi veći od 50%.

Smatraju da mjere koje Vlada treba donijeti već DANAS za opstanak malih i mikro poduzetnika obuhvaćaju:

 1. Zamrzavanje obveze za PDV– PDV koji je trenutno dospio nužan im je za isplatu plaća, sve što će im sjesti na račun u sljedećih mjesec, dva treba im za plaće koje su već smanjili i za ostale nužne troškove koje su minimizirali
 2. Otpis obveza za poreze i doprinose minimalno sljedeća 3 mjeseca – nikakva odgoda niti zaduživanje za poreze i doprinose im ne koristi jer neće moći te obveze platiti u sljedećih godinu, dvije
 3. Oslobađanje SVIH poduzetnika početnika do 3 godine poslovanja svih poreza i doprinosa – borili smo se da barem vlasnike trgovačkih društava oslobode obveze zapošljavanja na puno radno vrijeme, situacija je takva da se mora osigurati da ima uopće poduzetnika u bilo kojem obliku sljedeće godine u ovo vrijeme.
 4. Otpis svih obveznih članarina i davanja za ovu godinu

Izvor: Lider media

           Hamag Bicro

           Women in Adria

Synergia savjetovanje d.o.o. nadogradila je svoju izjavu o privatnosti i tzv. kolačiće u skladu s novom europskom regulativom iz Opće deklaracije o ljudskim pravima (GDPR). Mi koristimo kolačiće na našoj web stranici kako bismo Vam pružili uslugu, analizirali korištenje, osigurali dostupnost i funkciju sustava, što ne bismo mogli pružiti bez korištenja kolačića. Nastavljajući koristiti našu web stranicu, pristajete na primanje kolačića. Više o kolačićima i vašoj privatnosti možete pronaći na poveznici \"Pročitaj više ...\".
Prihvaćam uvjete Izjava o privatnosti